Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ενότητα 2 ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ


«Αλλά όταν ο στόλος των εχθρών, πλησιάζοντας στην Αττική από την πλευρά του Φαλήρου, απέκρυψε τις γύρω παραλίες, οι Πελοποννήσιοι φοβισμένοι σκέφτονταν να αποπλεύσουν προς τον Ισθμό. Τότε λοιπόν ο Θεμιστοκλής σκεφτόταν και σχεδίαζε το θέμα σχετικά με τον Σίκιννο. Ο Σίκιννος ήταν Πέρσης στην καταγωγή, αιχμάλωτος, ευνοϊκός προς τον Θεμιστοκλή και δάσκαλος των παιδιών του. Στέλνει αυτόν προς τον Ξέρξη κρυφά, διατάζοντάς τον να πει ότι ο Θεμιστοκλής,  ο στρατηγός των Αθηναίων, παίρνοντας το μέρος του πέρση βασιλιά, πληροφορεί πρώτος αυτόν ότι οι Έλληνες θέλουν να αποδράσουν, και τον συμβουλεύει, ενώ αυτοί βρίσκονται σε σύγχυση επειδή δεν έχουν πεζικό, να τους επιτεθεί και να εξοντώσει τη ναυτική τους δύναμη. Ο Ξέρξης, επειδή δέχτηκε αυτά πιστεύοντας ότι είχαν λεχθεί με φιλική διάθεση, ικανοποιήθηκε και αμέσως διέταξε τους κυβερνήτες των πλοίων να περικυκλώσουν τα νησιά, αφού αποπλεύσουν με διακόσια πλοία, για να μην ξεφύγει κανείς από τους εχθρούς.»


Δες   εδω
https://www.youtube.com/watch?v=J3fBw-WhNvM

https://www.youtube.com/watch?v=x4yp9MEfrCc


1ο παράλληλο κείμενο
Όταν ο θεός Απόλλωνας έδωσε χρησμό στην Αθηνά για το ξύλινο τείχος, ο Δίας, που βλέπει σε μεγάλη έκταση, τον ενέκρινε. Οι άλλοι Αθηναίοι πρότειναν να οχυρώσουν την Ακρόπολη, ο Θεμιστοκλής όμως πρότεινε να μπουν σε καράβια, γιατί αυτά ήταν το ξύλινο τείχος των Αθηναίων. Πείστηκαν, επιβιβάστηκαν, ναυμάχησαν, νίκησαν.

2ο παράλληλο κείμενο

Ο Θεμιστοκλής παρέμενε στο λιμάνι στη Σαλαμίνα. Φαινόταν καλό στους Έλληνες να φύγουν, στο Θεμιστοκλή όμως να ναυμαχήσει στη στενή θάλασσα. Καθώς δεν τους έπειθε να μείνουν και υπήρχε σε αυτόν ο Σίκιννος. δούλος παιδαγωγός των παιδιών του, στέλνει τη νύχτα στο βασιλιά αυτό το Σίκιννο, για να του μηνύσει λόγω συμπάθειας ότι οι Έλληνες φεύγουν, αλλά να ναυμαχήσει. Πείθεται ο βασιλιάς και κάνει ναυμαχία και το πλήθος των καραβιών συνέτριψε η στενή θάλασσα, ενώ οι Έλληνες νίκησαν παρά τη θέλησή τους χάρη στη σοφία τού στρατηγού τους.