Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

σχολικές τσάντες



   

Έρχεται ο Σεπτέμβρης και τι είναι το πιο χαρακτηριστικό για τον μήνα αυτό; Τι άλλο: Ξεκινούν και πάλι τα σχολεία! Για κάποιους αυτό είναι ευπρόσδεκτο, για άλλους... λιγότερο. Μα ας αφήσουμε το θέμα αυτό, γιατί όσο να 'ναι το σχολείο κάθε Σεπτέμβρη θα ξεκινά ξανά και πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα χαίρονται και οι άλλοι που θα προτιμούσαν να συνεχίσουν τις καλοκαιρινές διακοπές μέχρι... τις διακοπές των Χριστουγέννων!
Ας αφοσιωθούμε λοιπόν σ'αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο ξανά και ξανά... Πρώτη μέρα στο σχολείο: Συναντάτε ξανά φίλους, συμμαθητές, καθηγητές και το παλιό θρανίο με την καλλιτεχνική απόδοση του ονόματος σας επάνω. Παίρνετε το πρόγραμμα σας, γνωρίζετε τους νέους σας καθηγητές. Μέχρι τώρα όλα εντάξει.
Και μετά συμβαίνει αυτό που ο κάθε μαθητής καταφέρνει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού να κλειδώσει σε μια γωνιά του μυαλού του... η κλειδαριά ανοίγει με το που μας παραδίνονται τις πρώτες μέρες μιας νέας χρονιάς τα καινούργια βιβλία!
Από τώρα και στο εξής αυτό σημαίνει καθημερινό κουβάλημα μιας υπεργεμάτης σχολικής τσάντας, πόνους στην πλάτη, κόκκινα σημάδια στους ώμους και... αρκετά νεύρα κάθε φορά που μια τσάντα μας σκίζεται λόγω υπερβολικού βάρους...
Ίσως να σας καθησυχάσει λίγο το γεγονός, πως το πρόβλημα με τις παραφουσκωμένες σχολικές τσάντες και τους υπερφορτωμένους μαθητές είναι παγκόσμιο!
Επιστήμονες μελέτησαν στην Ιταλία το βάρος της σχολικής τσάντας 237 παιδιών ηλικίας 11-12 χρονών για 3 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εκπληκτικά: Το μέσο βάρος που κουβαλούσαν τα παιδιά καθημερινά ήταν 9,3 κιλά, δηλαδή περίπου 22% του βάρους σώματος τους. Μπορείτε να το φανταστείτε αυτό κάπως έτσι: Κάθε παιδί βάραινε την στιγμή που έβαζε τη τσάντα στον ώμο περίπου κατά ένα πέμπτο του κανονικού του βάρους περισσότερο!
Οι σχολικές τσάντες κάποιων παιδιών ζύγιζαν μέχρι 16,3 κιλά, δηλαδή σχεδόν το μισό βάρος σώματος τους!
Οι συνέπειες είναι γνωστές: Εκτός από τον πόνο που νιώθουμε στην πλάτη από το βάρος και τα όχι και τόσο ωραία κόκκινα σημάδια στον ώμο, είναι σημαντικό να ξέρουμε πως μπορούν να δημιουργηθούν και μεγάλα προβλήματα στην σπονδυλική στήλη.
Συνολικά η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 σπόνδυλους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι δίσκοι. Αυτοί απορροφούν ξαφνικές κινήσεις των σπονδύλων, έτσι ώστε να μην δημιουργείται τριβή μεταξύ τους. Με μια πολύ βαριά σχολική τσάντα αναγκάζουμε τη σπονδυλική μας στήλη να αντέξει περισσότερο βάρος από ότι θα έπρεπε.
Το αποτέλεσμα: Για να αντέξουμε στην αόρατη δύναμη που θέλει να μας εξασφαλίσει μια γνωριμία με το πεζοδρόμιο, ρίχνοντας μας προς τα πίσω την ώρα που περπατάμε από το αυτοκίνητο στην τάξη μας, αλλάζουμε ασυνείδητα τη στάση του σώματος μας.
Την ισορροπία μπορούμε να την κρατήσουμε με τον ένα ή άλλο τρόπο, καμπουριάζοντας ή σπρώχνοντας την λεκάνη προς τα εμπρός.
Ακόμη, αν κάποιος κουβαλά τη σχολική τσάντα μόνο με τον ένα ώμο, κινδυνεύει να πάθει σκολίωση (βλέπε άρθρο: "Σκολίωση").
Αν σκεφτούμε όμως λίγο τη σχολική τσάντα δεν είναι και άσχημη κατασκευή. Μας επιτρέπει να μεταφέρουμε βιβλία, τετράδια, κασετίνα, πορτοφόλι και... ότι άλλο χρειαζόμαστε για μια επιτυχή μέρα στο σχολείο.
Άρα, τη σχολική τσάντα δεν μπορούμε να την κλειδώσουμε μια για πάντα στη ντουλάπα. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να αποφύγουμε τα προβλήματα που μπορεί να μας φέρει;
 Το πρόβλημα πρέπει να αρπαχτεί από τη ρίζα του! Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στην επιλογή της σχολικής σας τσάντας. Προτιμήστε τσάντες με φαρδιά λουριά και βάτες για την πλάτη και όχι μόνο τον ένα ώμο. Υπάρχουν σε κάποιες τσάντες λουριά που εφαρμόζουν σαν ζώνη γύρω από την μέση. Μια τέτοια ζώνη βοηθά στην καλύτερη κατανομή του βάρους στο σώμα σας. Δοκιμάστε και τσάντες με τροχούς. Το βάρος που θα πρέπει να "τραβάτε" είναι πολύ μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε να κουβαλάτε.
 Προσέξτε τον τρόπο που βάζετε τα βιβλία και τα υπόλοιπα σας πράγματα στη τσάντα. Τα βαριά αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται στο κέντρο και το υπόλοιπο βάρος να κατανέμεται ομοιόμορφα. Επίσης, πρέπει να ρυθμίσετε τα λουριά της τσάντας έτσι ώστε να εφαρμόζει η τσάντα όσο πιο καλά γίνεται στην πλάτη σας. Αυτό βοηθά το σώμα να αντέχει το βάρος καλύτερα.
 Εάν υπάρχουν ατομικά ερμάρια στο σχολείο σας, χρησιμοποιείστε τα! Βάζετε μέσα τα πράγματα που δεν θα χρειαστείτε στο σπίτι, για να αποφύγετε το περιττό κουβάλημα. Εάν στο σχολείο σας δεν υπάρχουν τέτοια ερμάρια, προσπαθήστε μέσω του μαθητικού συμβουλίου να κάνετε μια πρόταση για να αγοραστούν.
 Εάν νιώθετε πόνους στην πλάτη μην τους αγνοήσετε αλλά πέστε το στους γονείς σας για να πάτε σε κάποιο ειδικό γιατρό. Αυτός θα μπορέσει να σας δώσει συμβουλές για το πώς να αποφύγετε τους πόνους και άλλα προβλήματα με την πλάτη.
 Πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος που σηκώνετε τη τσάντα και τη βάζετε στους ώμους σας. Πάντα να λυγίζετε τα γόνατα! 


Το   άρθρο    βρίσκεται  στην  ιστοσελίδα   http://www.medlook.net/kids/schoolbackpack.asp


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου